Bilimsel adıyla nigella sativa, halk arasında çörek otu olarak bilinmektedir. çörek otu Asya kıtasına özgü bir bitkidir. Botanik bilimcilerin buttercup olarak ailesine özgü bir tür olduğunu söylediği çörek otu Asya kıtasında da olduğu gibi ülkemizde de baharat olarak kullanılmaktadır. çörek otu yağı ise geleneksel yöntemler kullanılarak elde edilmektedir. Bitkilerin şifalı dünyasından faydalanmak isteyenler için herkes tarafından bilinen çörek otu yağı, eski zamanlardan bu yana hem baharat olarak kullanılırken hem de ilaç olarak kullanılmıştır. Hipokrat’ın pek çok hastalığın tedavisinde kullandığı çörek otu yağını, Kleopatra ise güzellik iksiri olarak kullanmıştır. çörek otu yağı kehribar renge sahip olmasının yanı sıra acı bir tada sahiptir. çörek otu yağının kokusu ise çok fazla belirgin değildir.
Çörek otu tohumlarını ise kimyon ve kekik benzeri baharatlarla birleştirerek yemekleri lezzetlendirmede kullanabilirsiniz.
Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
- Vitamin ve Mineral Deposu: Sağlık açısından oldukça faydalı olan çörek otu yağının içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunmaktadır. çörek otu yağının içerisinde A,C,B ve E vitamini ve potasyum, omega – 3, kalsiyum, omega – 6, magnezyum bulunmaktadır.
- Saç Arttırmaktadır: çörek otu yağı kullanarak çok daha özenli saçlara sahip olabilirsiniz. Saçların dökülmesini ve beyazlamasını önlemede oldukça etkilidir. Dolayısıyla saç köklerini güçlendirmektedir.
- çörek otu yağının pek çok faydası bulunmaktadır. Tüm bu faydalarından yararlanabilmek için bölgesel olarak kullanılabilmektedir. Bu şekilde kullanım için yağ masajlarına, ev yapımı cilt bakım ürünlerine, şampuanlara ve kokulara ekleyerek kullanılabilir.
- çörek otu yağı saçları nemlendirme de oldukça etkilidir. Ayrıca cilt nemlendirici ve yumuşatıcı olarak da kullanılabilir.
- Saç dökülmesini önleyici etkiye sahiptir.
Çörek Otu Yağının Zararları Nelerdir?
- çörek otu yağını ilaç niyetine kullanmamalısınız.
- İlaç kullanımı olan kişiler ise çörek otu yağını kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalı ve onların fikirlerini almalıdırlar. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan ilacı bırakmamalısınız.
- Herhangi bir tedavide olduğu üzere hamile ve emzirmekte olan kadınlar ise kullanmadan önce çörek otu yağının kendileri için faydasının olup olmadığı konusunda doktorlarına danışmalıdırlar.
- çörek otu yağı bazı kişilerde ise alerjik reaksiyonlara sebep olarak döküntü yapabilir. Bu sebeple reaksiyonun tetiklenmemesi adına önce cildin küçük bir kısmına test yapılarak alerjik reaksiyon göstermemesi halinde uygulamaya devam edilmelidir.
- çörek otu yağını gözlerden, burun deliklerinden ve cildin hassas bölgelerinde kullanmaktan uzak durmalısınız.
- çörek otu yağı bazı durumlarda ise mide rahatsızlığı, kusma ve kabızlık benzeri sorunlara sebep olabilir.
Dolayısıyla çörek otu yağından en faydalı ve güvenli biçimde faydalanmak adına her zaman yüzde yüz saf, yüksek kaliteli, sertifikalı ve organik çörek otu yağlarını tercih etmelisiniz. Yapılan pek çok tıbbi çalışma, tıbbi ve çeşitli cilt durumları için kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Ancak yapılan bu çalışmaların çoğu insanlardan ziyade genellikle hayvanlarda kullanılmaktadır. çörek otu yağını kullanmadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. ürünleri alırken seçici olmanız sağlığınız için oldukça önem taşımaktadır. Pek çok sağlık deposu olan çörek otu yağı hem sıvı hem de kapsül biçiminde satılmaktadır.
Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılmalıdır?
“çörek otu yağı ne işe yarar?” sorusuna hiç şüphe etmeden pek çok farklı şekilde cevaplar verilebilmektedir.
Bilimsek adıyla Nigella sativa (N. sativa) (Family Ranunculaceae), dünya üzerinde pek çok yerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. çörek otu tohumu ve yağı, çeşitli gıda sistemlerinde uzun bir kullanım alanı ve geçmişine sahiptir. çörek otu genel olarak halk arasında ise siyah tohum olarak bilinmektedir. çörek otu, Kuzey Afrika, Güney Avrupa, Orta Doğu, Akdeniz Bölgesi, Güney Batı Asya, Hindistan, Suriye, Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi dünya üzerinde pek çok yerde yetiştirilmektedir.
çörek otu tohumu ve çörek otu yağı dünya üzerinde yüzyıllardır üretilmekte ve şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. çörek otu 20 ila 90 cm boyutunda, ince yapraklara sahip, yaprak bölümleri ise ipliksi ve dar olarak yetişen çiçekli ve yıllık bir bitkidir. çiçekleri ise genel olarak narin ve genellikle 5 ila 10 yapraklı, sarı, beyaz, mavi, beyaz ve mor renklidir. Meyveleri ise her biri çok sayıda tohum barındıran 3 ila 7 bileşik folikülden oluşan şişik kapsül biçimindedir.
Tohumlar ise genelde küçük 2 ila 3,5 mm ya da 1 ila 2 mm dışı siyah içi beyaz ve hafif aromatik bir kokuya sahip acımsı tada sahiptir. Mikroskobik olarak tohum enine kesildiğinde; eliptik, kalın duvarlara sahip hücrelerden oluşmaktadır. Ayrıca tek katmanlıdır. Pigment tabasının iç kısmında ise kalın duvarlara sahip dikdörtgen biçimde uzun ve sütunlu hücrelerden oluşan bir tabaka yer almaktadır.
Çörek Otu Yağı Nasıl Tüketilmelidir?
çörek otu yağını yeni kullanmaya başlıyorsanız, ilk iki hafta boyunca günde üç kez bir çay kaşığı sonrasında ise günde bir ya da iki kez bir çay kaşığı kullanmalısınız. çörek otu yağını dilerseniz kapsül biçiminde de alabilirsiniz. 2 adet kapsül almanız halinde de yine bir çay kaşığı miktara eşit olur. Soğuk pres olarak üretilen ve içerisinde koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ve karışım yağ bulunmayan çörek otu yağlarını tercih etmelisiniz. çörek otu yağını açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Piyasada bazı çörek otu yağları ise çiçek yapıyla karıştırılarak satılmaktadır. Dolayısıyla sağlık açısından bu tür ürünlerin herhangi bir yararı bulunmamaktadır. Kalitesinden emin olmadığınız ürünleri kullanmamaya özen göstermemelisiniz.
Tıklayın